За поръчки: Пекарна "Хлябъ" гр.Пловдив
0878/655-304

Защо квасен хляб

Предимствата на квасения хляб са много, но тук ще синтезираме най-важните от тях, които ни накараха да се върнем век назад и да създадем производствен процесq диаметрално противоположен на съвременния такъв. В неговата основа не е заложено масовото поточно бързо производство, целящо да създаде максимален обем продукция за единица време, в чието съдържание е изброена половината Менделеева таблица – за което всички вече са наясно, че е пагубно за нашето здраве. Тези подобрители се използват при индустриализираното производство,  именно защото производствения процес трябва да е сведен до минимум по обем време. Тук няма да изброяваме подобрителите, които се съдържат във всеки един заводски хляб. Има ги на всеки етикет и именно те способстват за намаляване  времето за производство и по-лесната машинна обработка на тестото и хляба. А от тук изниква и следващия проблем – хлябът, произведен по този бърз начин има минимален срок на годност, поради ред причини. Но тук на помощ идват консервантите!

            При „Хлябът” произведен чрез натурална дълга ферментация нещата стоят по коренно различен начин. По време на тази ферментация, в хляба протича живот, който започва натурално и има своя естествен край. Нека първо обясним, какво са естествените диви дрожди и от къде идват те?

Дивите маяни дрожди се съдържат във всяко бяло или пълнозърнесто, ръжено или пшенично брашно. За да се развият и започнат да работят, им трябват специални условия

– специална среда – температура, влажност

– храна (натурално брашно)

– и най-важното… Време!

За създаването на „Майка” (Квас), която да е устойчива и да дава стабилни резултати, са необходими 12-14 дни. След което, Майката (Кваса) е готов да започне да работи. Вече е  жив организъм, в който кипи бурен живот и за който са необходими ежедневни грижи, хранене и подсигуряване на специална среда на живот. Това е Квас -натуралната мая!

Основното му  съдържание са натурални маяни дрожди и лактобацили. И именно тези два типа микроорганизми са отговорни за предимствата на квасения хляб.

Той има по-нисък гликимичен индекс от другите хлябове, което означава, че не вдига кръвната захар така драматично. Това прави възможно консумирането дори на бял хляб от диабетици. Причината това да се случва е, че по време на дългата ферментация, маяните дрожди използват за храна нишестетата в брашното. Колкото по-дълга е ферментацията, толкова повече захари консумира маята. От тук идва по-лесното храносмилане, тъй като дрождите са свършили своята работа. Повече работа за дрождите = по-малко работа за организма. 

По време на дългата ферментация се разгражда протеина глутен и се превръща в аминокиселини. Това отново означава по-малко работа за организма, по лесно храносмилане, понякога дори и за тези, които са чувствителни към алергена глутен!

В квасения хляб се съдържа бактерията Lactobacillus в много по-големи количества пропорционално на маяните дрожди, отколкото в обикновения хляб. Това води до образуване на по голямо количество млечна киселина, което от своя страна води до намаляване образуването на опасната фитинова киселина десетки пъти. Накратко казано, по този начин усвояваме полезните минерали, които се съдържат в хляба.

По време на производството на Квасен хляб се образува оцетна киселина, която пречи на образуването на плесени и мухъл. По този натурален начин хлябът сам се предпазва от развитието на вредни бактерии и удължава живота си по естествен начин.

Ферментационният процес при квасения хляб увеличава в пъти полезните микроорганаизми, които подобряват чревната флора. Това кара организмът да работи правилно и ни прави по здрави и енергични.

Интегритета на квасения хляб е много сложен. В него ще намерите витамините B1, B6, B12, Фолиева киселина, тиамин, ниацин, рибофлавин, витамин Е, селен, желязо, манган, калций, магнезий, фосфор, цинк и калий, в добавка към уникално балансираните протеини и мастни киселини. Това е пълна противоположност на индустриалния хляб, в който се съдържа само минимална частица от полезните вещества, които може да съдържа всеки един хляб, ако е произведен по правилния начин и с натурални суровини.

Call Now Button